Eerste Hulp bij Sinterklaas Stress

Heeft je kind last van de stress rondom Sinterklaas?

Er zijn allerlei signalen die wijzen op stress: meer gaan bewegen, druk doen, grotere ogen, versnelde, hogere, ademhaling, hogere stem, slechter slapen, bed of broek plassen, meer terugtrekken, meer kauwen, bijten of gewoon heel dwars gedrag laten zien. Proberen dit gedrag te veranderen door je kind te bestraffen of het gedrag te beheersen lukt niet als je kind gestresst is. Sterker nog, jouw interventie verhoogt het stressniveau van je kind alleen maar. Wat je wel kunt doen is om de stress onder controle te krijgen!

 Tip 1: wees beschikbaar

Maak zelf ruimte en tijd vrij in je hoofd en agenda. Niets vervelenders dan een gestresst kind EN een gestresste ouder. Je kind heeft jou nodig in tijden van stress. Ook al heb je het nog zo druk op je werk, vraagt school of de buurvrouw van alles van je: blijf beschikbaar voor je kind. Wees je bewust van je houding. Hoe meer stress een kind heeft, hoe minder het kan letten op de inhoud van je woorden. En hoe meer het let op je mimiek en je houding. Houd je stem laag en rustig, sta stevig op je voeten, kijk vriendelijk en open en straal rust en kalmte uit. Lukt dat niet omdat je zelf onrustig bent? Regel iemand die even op de kinderen kan passen die je vertrouwt en zorg dat je zelf kalm en ontspannen raakt.

Tip 2 : ken je kind

Wat doet je kind normaal gesproken om zichzelf te kalmeren? Wordt hij rustig als hij doucht? Douch dan als het moet 4 keer per dag. Houdt hij ervan aan tafel te friemelen met speelzand? Zet dat dan klaar als jij ziet dat je kind kalmte nodig heeft. Een placemat of bak eronder waardoor helder is op welke plek je kind kan spelen en laat de vormpjes weg. Houdt je kind ervan om te tekenen aan tafel? Geef dan een mandela, kleuren in een patroon helpt te ontspannen. Vind ze het fijn om te luisteren naar muziek? Zet haar met een koptelefoon in een lekkere zitzak en laat haar een luisterverhaal horen. Kauwt ze graag op iets als ze veel te verwerken heeft? Geef dan kauwgom (bij een ouder kind), een lolly of worteltjes, paprika of komkommer. Zuigen aan een rietje helpt ook.

Tip 3 : ken de koningin van de zintuigen: de propriocepsis

Alertheid reguleren, jezelf activeren EN kalmeren gaat het best met de koningin der zintuigen: de propriocepsis. Gebruik zwaarte, druk en beweging om je kind te helpen kalmeren. Hang een hangmat onder de tafel (kan van elastisch materiaal voor extra druk), maar een hut met een zitzak, leg matrassen in een hoek met zware kussens. Allemaal manieren om een plek te creëren om diepe druk te ervaren. Te voelen waar je bent, want dat kalmeert. Je kunt ook masseren natuurlijk. Spelen met zware knuffels, deurstoppers maar bijvoorbeeld ook pittenzakken of neppakjes (maar dan wel met een kilo rijst erin) zijn manieren om extra zwaarte aan spel toe te voegen. Beweging zonder tegendruk zorgt voor nog meer opwinding. Dus, als je gaat bewegen met je kind, zorg dat het kracht en inspanning kost. Ren een heuvel op, graaf een kuil in de grond, timmer spijkers in een stuk hout in de vorm van sinterklaas of laat hem helpen de boodschappen sjouwen. Of neem het op schoot en lees met rustige stem een verhaaltje voor (het liefst op rijm). Spelletjes plat op de buik op de grond geven veel diepe druk. Maak met behangerstape een parcours op de grond en laat je kind daarover heen schuiven. Eventueel met een zware knuffel op zijn rug!

Tip 4: keuzes en voorspelbaarheid

Er is heel veel. Sint op school, Sint thuis, Sint op het werk, een voorstelling, een intocht, een film. Maak keuzes. Ga daarheen waar je kind plezier heeft. Houdt hij niet van drukte en lawaai? Ga dan juist naar de film. Welke intocht is bekend? Of overzichtelijk? Is er een fijne plek waar jullie kunnen staan? Of zitten? En kijk je het Sinterklaasjournaal omdat je kind het niet kan of wil missen? Of zet jij eigenlijk steeds de tv aan? Laat die tv dan eens uit. En hoe stat het met de Sinterklaasversiering in je huis? Is die wel zo leuk en geschikt voor je kind? Laat eens wat versiering weg, of maak 1 Sinterklaas hoek die je kunt afschermen als je merkt dat er kalmte nodig is.

Voorspelbaarheid kan je creëren door gebruik te maken van de aftelkalender natuurlijk, met daarop bv de schoenzetmomenten aangegeven. Zo ziet een kind hoe vaak hij zijn schoentje mag zetten en hoe lang dat nog duurt. Let wel op, voor sommige kinderen is dat juist niet fijn. Want, door die aftelkalender worden ze de hele tijd herinnert aan Sinterklaas. En alle spanning die daarbij komt. Voorspelbaarheid kan ook worden gegeven door maar 1 keer de schoen te zetten. Of, vooraf te vertellen hoeveel kadootjes er komen en dan precies dat aantal verlangens op het verlanglijstje laten schrijven of plakken. Deze tijd werken met rituelen en routines geeft ook voorspelbaarheid!