Zintuigen

Evenwicht

Als je evenwichtszintuig zo scherp staat afgesteld dat je steeds duizelig wordt van elke beweging die je met je hoofd maakt of van elke beweging die je in de ruimte ziet, is het logisch dat je iets gaat doen om daarmee om te gaan. Je kunt heel stil gaan zitten, maar ook een hoge spierspanning in je hoofd, schouders en nek opbouwen om jezelf maar stevigheid te verschaffen.

 

Als je evenwichtszintuig juist minder snel registreert wat er gebeurt heb je veel beweging nodig om een beetje “wakker” te zijn. Je houdt van actie, zoekt steeds beweging op en brengt leven in de brouwerij. Of je doet dat niet maar je droomt vooral de hele tijd weg en mist veel instructies.

 

Tast

Als je tastzin zo scherp staat afgesteld dat elk labeltje pijn doet en je eigenlijk geen aanraking kunt verdragen is het lastig om een gezond gevoel van begrenzing te ontwikkelen. Je tastzin helpt je namelijk bij het voelen van het verschil tussen jou en de buitenwereld; waar begint de ander en waar houd jij op? Ook eten en persoonlijke verzorging kan erg ingewikkeld worden met een te sterk afgesteld tastzintuig.

 

Als je tastzintuig juist minder snel registreert is het ook lastig een gezond gevoel voor grenzen te ontwikkelen. Want, je voelt niet zo snel of je bijvoorbeeld in iemand persoonlijke ruimte staat, je bent nogal aanrakerig of je hebt blauwe plekken waar je het ontstaan niet van hebt opgemerkt.

 

Propriocepsis

Je propriocepsis is je houding en spiergevoel. Dat helpt je van binnenuit (vanuit je gewrichten en spierreceptoren) te registreren waar je lichaam zich bevindt. Ik kan met mijn ogen dicht exact voelen in welke standen mijn armen, benen en romp/hoofd staan. Dat kan ik doordat mijn propriocepsis zich goed heeft ontwikkeld. Een goed werkende propriocepsis zorgt voor een gevoel van zekerheid in je lichaam. Als je propriocepsis niet goed is ontwikkeld, heb je andere zintuigen nodig om te weten waar je lichaam zich bevindt. Je kunt je ogen steeds gebruiken, maar dat is erg vermoeiend. Je bent dan meer in je hoofd met je aandacht dan in je lichaam. Gezien de populariteit van mindfullness, zou je kunnen denken dat er in onze maatschappij veel mensen zijn met problemen in de propriocepsis!